Acupunctura reprezintă o practică dotată cu rol adjuvant care poate completa anumite tratamente curative pentru anumite afecțiuni. Această metodă de origine chineză, datează de mii de ani și este fundamentată pe principiul conform căruia, de-a lungul corpului există puncte energetice sau meridiane, care pot fi stimulate pentru a îmbunătăți sănătatea.
Stimularea acestora este realizată penetrarea superficială cu ajutorul acului. Cum funcționează acupunctura? Care sunt beneficiile acestei practici? Descoperă tot ce te interesează despre acupunctură în rândurile următoare. De asemenea, află care ar putea fi alternativa optimă la acupunctură pentru persoanele care evită acele?
Cuprins:
- Ce este acupunctura?
- Acupunctura, o practică străveche cu rol adjuvant pentru sănătatea organismului
1. Ce este acupunctura?
Această practică tradițională este gândită pentru a diminua anumite disconforturi localizate în diverse zone ale corpului, dar și pentru a restabili echilibrul între funcțiile organismului. Acele sunt înfipte în anumite părți ale corpului, mai precis, cele care comunică direct cu diverse organe și țesuturi. Prin stimularea acestor puncte, energia este direcționată către diferite zone ale corpului, ceea ce ajută la eliminarea blocajelor, la întărirea sistemului imunitar și la prevenirea anumitor afecțiuni.
Atâta timp cât acest flux de energie circulă neîntrerupt, sănătatea organismului este protejată. Odată ce survin blocaje, fluxul energetic este obstrucționat, iar organismul cere ajutor prin diverse simptome care se resimt la nivel fizic și mental. Te confrunți cu insomnii sau cu deficiențe de somn? Din aceste cauze te trezești a doua zi epuizat, fără vlagă, iar activitățile zilnice obișnuite devin o corvoadă? Prin acupunctură pot fi înlăturate și tulburările de somn, episoadele asociate anxietății și de asemenea poate fi echilibrat nivelul cortizolului, care e hormonul stresului.
Acupunctura este de asemenea utilizată pentru stimularea sistemului imunitar, precum și pentru a susține capacitate de auto recuperare a corpului după o eventuală intervenție chirurgicală. Așadar, datorită acestei practici poți să întârzii dezvoltarea afecțiunilor și a disconfortului, începând de la bolile asociate tulburărilor de somn și până la problemele digestive.
De asemenea, această metodă este utilizată pentru echilibrarea apetitului prin reducerea poftelor, pentru calmarea crampelor abdominale asociate menstruației, atenuarea migrenelor, relaxarea articulațiilor, dar și pentru protejarea căilor respiratorii. O alternativă la acupunctură o reprezintă masajul cu presopunctură, cu rol de stimulare fără folosirea acelor.
Fotoliile de masaj japoneze cu role și perne de aer aplică o presiune blândă sau mai fermă asupra punctelor specifice de-a lungul corpului pentru a spori fluxul energetic. O tehnică înrudită este masajul shiatsu pe care de asemenea îl poți testa datorită fotoliilor de masaj disponibile în gama de produse. Așadar, rolul acestei practici vechi de milenii vizează îmbunătățirea confortului fizic și a tonusului mental, protejând organismul de diverși factori care ar putea afecta calitatea vieții.
2. Acupunctura, o practică străveche cu rol adjuvant pentru sănătatea organismului
În societatea modernă, ritmul de viață dinamic, neglijarea pauzelor de relaxare, stresul și alimentația calorică sunt câteva dintre cele mai comune probleme cu care se confruntă populația. Cu ajutorul acestei practici chineze, angajații îmbunătățesc răspunsul la factorii de stres pe care îi pot întâmpina zi de zi la locul de muncă. Acest avantaj îi ajută să gestioneze mai bine echilibrul dintre sarcinile vieții private și obligațiile de serviciu, astfel încât să elimine potențialul unui colaps emoțional sau burnout.
De asemenea, acupunctura susține funcționarea optimă a sistemului digestiv. Trebuie reținut faptul că, această soluție oferă rezultatele scontate doar alături de o igienă alimentară și un stil de viață în care activitatea fizică face parte din rutina personală.
Această practică nu trebuie să înlocuiască tratamentele medicale pentru anumite afecțiuni. Rolul acupuncturii este acela de a veni în completarea sfaturilor indicate de experți, dacă medicul de specialitate consideră că ajută la obținerea unor rezultate mai bune.