Skip to main content

Masaj anticelulitic – cum trebuie făcut corect la domiciliu?

By august 27, 2024decembrie 17th, 2024blog

Efectuarea în mod regulat a unui masaj anticelulitic ajută la combaterea unei probleme comune atât pentru femei, cât și pentru bărbați și anume: pielea cu aspect de ,,coajă de portocală’’ sau celulita.

Ce este celulita și cum apare?  

Cuprins:

  1. Masaj anticelulitic acasă – tipuri și beneficii cruciale pentru redefinirea siluetei
  2. Tehnici masaj anticelulitic acasă – care sunt cele mai importante contraindicații?

1. Masaj anticelulitic acasă – tipuri și beneficii cruciale pentru redefinirea siluetei

Care sunt cele mai recomandate tehnici de masaj anticelulitic ce ajută la menținerea aspectului uniform al pielii? Celulita este rezultatul unei combinații de factori, începând de la predispoziția genetică, sedentarismul, retenția de apă și până la tulburările hormonale sau o dietă alimentară deficitară. Pe fondul acestora se formează grăsime sub piele, iar când fibrele de elastină și colagen se subțiază sau se întind, pielea capătă aspectul de gropițe care indică prezența celulitei. Această problemă este frecvent întâlnită la nivelul abdomenului, coapselor și a feselor. 

Celulita și stimularea circulației sângelui

Prin masaj celulitic, aspectul pielii existente în aceste puncte cheie se va îmbunătăți vizibil prin stimularea circulației sanguine și limfatice. Deblocarea fluxului sanguin în zonele problematice contribuie la alimentarea țesuturilor cu oxigen și nutrienți, ajutând de asemenea la eliminarea toxinelor care pot favoriza celulita. 

Celulita și circulația limfatică deficitară

De asemenea, celulita este frecvent asociată cu retenția de apă în țesuturi. Prin masaj anticelulitic este promovat drenajul limfatic, un proces prin care sistemul limfatic este curățat de toxine și acumulări de fluide, ceea ce contribuie la un aspect mai neted al pielii. Este important de reținut că sistemul limfatic este esențial pentru sănătatea țesuturilor, deci o funcționare optimă poate preveni sau reduce prezența celulitei.

Dacă acesta nu funcționează în parametrii optimi, acumularea de fluide și toxine va duce la inflamarea țesuturilor. De asemenea, mișcările specifice unui masaj anticelulitic, precum frământarea sau baterea ușoară stimulează circulația limfei, ajutând ca deșeurile și fluidele să fie transportate către ganglionii limfatici, de unde sunt eliminate în afara organismului.

Cele mai vizibile rezultate ale masajului anticelulitic pe termen lung

Indiferent că optezi pentru masaj anticelulitic acasă ori preferi să apelezi la serviciile centrelor de masaj, această practică îți asigură o piele netedă, fermă, plus numeroase beneficii suplimentare la nivelul întregului organism:

  • Descompunerea depozitelor de grăsime

Prin presiunea aplicată în mod strategic asupra zonelor cu celulită, sângele circulă mai eficient, ceea ce facilitează aportul de oxigen și nutrienți către celule. Un flux sanguin optim sprijină accelerarea metabolismului celular, grăbind arderea grăsimilor și prevenind depozitele acestora sub piele.

  • Stimularea producției de elastină și colagen

Masajul anticelulitic stimulează producția de colagen și elastină, ceea ce contribuie la reducerea vizibilității celulitei. Creșterea producției de colagen întârzie formarea de noi depozite de grăsime subcutanate care pot genera agravarea celulitei. Așadar, masajul anticelulitic nu doar că ajută la eliminarea aspectului ,,cojii de portocală’’, dar contribuie și la prevenirea apariției acesteia în viitor.

  • Echilibrarea hormonului de stres

Un masaj anticelulitic are de asemenea un impact pozitiv asupra echilibrului emoțional. Prin reglarea cortizolului sau a hormonului de stres susții sănătatea pielii în mod indirect. Stresul cronic poate perturba echilibrul hormonal și de asemenea reprezintă un factor favorizant al inflamației, ceea ce agravează celulita sau alte probleme ale pielii. 

Dacă preferi masajul manual pentru celulită, atunci poți opta pentru mai multe tipuri eficiente. Masajul manual anticelulitic implică mișcarea mâinilor pentru a aplica acele tehnici speciale de frământare a zonelor afectate cu scopul de a stimula circulația și de a descompune depunerile de grăsime. De asemenea, masajul cu ventuze îmbunătățește fluxul limfatic și cel sanguin, ajutând la evacuarea toxinelor și la reducerea grăsimii de sub piele. 

2. Tehnici masaj anticelulitic acasă – care sunt cele mai importante contraindicații?

Fotoliile de masaj nu sunt specializate exclusiv pe tratarea celulitei, dar anumite tehnologii pot contribui la îmbunătățirea funcțiilor circulatorii, reducând astfel aspectul de ,,coajă de portocală” specific celulitei.

  • Tehnici de frământare

Acestea sunt excelente pentru a elibera stresul muscular și blocajele circulatorii. De asemenea, masajul cu frământare poate încuraja eliminarea depozitelor de grăsime formate sub țesuturi, îmbunătățind drenajul limfatic, ceea ce menține un aspect neted și uniform al pielii.

  • Masaj prin presiune cu perne de aer

Unul dintre numeroasele avantaje ale unui fotoliu de masaj este masajul de compresie, cu ajutorul pernelor de aer care se umflă și se dezumflă stimulând fluxul sanguin și pe cel limfatic. Astfel este diminuată retenția de apă, unul dintre factorii care duc la formarea aspectului de ,,coajă de portocală’’ a pielii. 

  • Masaj decontracturant Deep Tissue

Prin presiunea fermă și profundă a rolelor de masaj Deep Tissue pe suprafața corpului elimini nodurile de celulită, întinzi și netezești pielea, reducând în acest fel aspectul neregulat provocat de celulită. 

  • Masaj limfatic

Fotoliile de masaj profesionale sunt echipate cu programe specializate pentru drenaj limfatic, care stimulează circulația limfei în organism, evacuând excesul de lichide și toxine din țesuturi.

  • Masaj cu încălzire

Încălzitoarele încorporate în fotoliile de masaj relaxează țesuturile, promovând circulația, ceea ce susține eficacitatea masajului anticelulitic.

Ce îți recomandă producătorii de fotolii de masaj?

  • Cele mai bune fotolii de masaj recomandate pentru relaxare la domiciliu sunt cele dotate cu funcția de scanare a corpului, cu rol de identificare a zonelor corporale sensibile. 
  • De asemenea, fotoliile de masaj cu setări personalizabile permit ajustarea intensității, oferind o sesiune de relaxare adaptată la nevoile și preferințele corpului tău.
  • Pentru a obține rezultatele scontate este indicat să efectuezi aceste tehnici de 3-4 ori pe săptămână cu o durată de 15-30 de minute per sesiune.
  • Înainte și după fiecare sesiune de masaj ai grijă să te hidratezi pentru a susține astfel eliminarea toxinelor din corp.

Contraindicațiile masajului anticelulitic trebuie luate în calcul înainte de a integra această soluție în rutina de viață. Varicele reprezintă o contraindicație majoră pentru masaj anticelulitic. În caz contrar, presiunea aplicată pe zonele cu probleme ar putea provoca sângerări sau chiar cheaguri de sânge. De asemenea, aplicarea presiunii pe pielea afectată de dermatita, eczema sau infecțiile cutanate ar putea provoca răni suplimentare. Inflamațiile, problemele circulatorii severe, sistemul imunitar slăbit reprezintă contraindicații suplimentare pentru masaj anticelulitic. Așadar, dacă te confrunți cu cel puțin una dintre situațiile de mai sus este indicat să soliciți opinia unui medic, astfel încât să te asiguri că masajul este benefic pentru sănătatea ta pe termen lung.

Cum să previi celulita pe termen lung?

Se recomandă abordarea unui stil de viață în care masajul anticelulitic să fie îmbinat cu obiceiuri care sprijină sănătatea pielii și circulația sanguină. Unul dintre cele mai importante aspecte este gestionarea stresului care ar putea declanșa dezechilibre hormonale, acumularea de grăsimi și în final, slăbirea elasticității pielii. Astfel, practicarea unor tehnici precum programul de masaj pentru relaxare Mindfulness, meditația, yoga sau respirația profundă ar putea îmbunătăți răspunsul organismului la factorii de stres.

Evitarea fumatului este o regulă esențială dacă dorești ca pielea ta să-și mențină aspectul optim pe termen lung. Fumatul scade nivelul de colagen și elastină, reduce fluxul sanguin și aportul de oxigen în piele, ceea ce compromite sănătatea acesteia, accelerând formarea aspectului tip ,,coajă de portocală’’.

Menținerea unei greutăți sănătoase este crucială pentru întârzierea celulitei, deoarece creșterea sau fluctuațiile masei corporale pot declanșa depozite de grăsime susceptibile să afecteze aspectul pielii.  Hidratarea corectă prin consumul de minim 2 litri de apă pe zi previne retenția de apă, inflamațiile și acumularea de toxine în organism care pot agrava aspectul celulitei.

Așadar, prin utilizarea constantă a programelor și tehnicilor de masaj anticelulitic, alături de un regim de viață bazat pe alimentație echilibrată și sport vei întârzia apariția celulitei, bucurându-te mereu de o piele cu aspect uniform.

wap