Skip to main content

Masajul japonez și meditația. 3 beneficii pentru sportivi

By august 26, 2024august 27th, 2024blog

Într-o lume agitată, în care stresul a devenit parte din rutină, masajul japonez Shiatsu și meditația sunt câteva dintre cele mai eficiente metode prin care omul modern poate să ajungă la o stare profundă de relaxare. Aceste două practici au rădăcini adânci în tradițiile asiatice, iar aplicate împreună pot oferi beneficii incredibile atât corpului, cât și minții.

Cuprins:

  1. Masajul japonez Shiatsu și meditația – când și cum să le practici pentru efecte optime?
  2. Masajul japonez Shiatsu și meditația – practici esențiale pentru creșterea rezistenței la stres

1. Masajul japonez Shiatsu și meditația – când și cum să le practici pentru efecte optime?

Masajul japonez Shiatsu se bazează pe principii similare cu cele ale acupuncturii, concentrându-se pe stimularea punctelor de presiune din diferite zone ale corpului pentru a debloca fluxul energetic. Conceptul de energie în masajul japonez se bazează pe forța vitală numită ,,Ki’’, iar orice blocaj sau dezechilibru al acestuia generează disconfort mental și fizic. Atât masajul japonez clasic, cât și masajul electric oferit de fotoliile de masaj, restabilesc echilibrul natural al corpului prin alternarea mișcărilor de întindere, frământare și batere ușoară.

Meditația este o practică străveche care urmărește atingerea unui stadiu de claritate mentală și liniște interioară prin deconectarea de la gânduri și concentrarea atenției asupra momentului prezent. Atât meditația, cât și masajul japonez sunt practici orientate spre atingerea unui echilibru energetic. De exemplu, în timpul unei sesiuni de masaj, corpul este eliberat de stres, iar senzațiile de rigiditate, oboseală sau înțepenire sunt înlocuite de o stare de calm și ușurare musculară și articulară.

Îmbinarea masajului cu meditația accelerează acest proces, creând un echilibru între emoții și corp. Concentrarea asupra respirației și detașarea de gânduri permit meditației să amplifice efectele masajului, direcționând mai eficient energia eliberată. Pe măsură ce oboseala este eliminată prin masaj, mintea devine mai receptivă la o stare profundă de meditație.

Meditația este indicată atât înaintea masajului, în timpul acestuia, cât și după finalizarea sesiunii. De exemplu, dacă practici meditația înainte de masajul japonez, ajuți corpul și mintea să se pregătească pentru tehnicile implicate, prin focusarea pe respirație și momentul prezent. De asemenea, în timpul masajului, menținerea concentrării pe senzațiile fizice și pe respirație poate amplifica efectele masajului. Meditația este recomandată și pentru stabilizarea energiei eliberate după masajul japonez.

Respectarea unei rutine care să îmbine masajul japonez cu meditația poate reduce semnificativ nivelul hormonului de stres, inducând pe termen lung o stare de relaxare profundă. De asemenea, aceste practici ajută la liniștirea minții ceea ce îmbunătățește calitatea somnului. 

2. Masajul japonez Shiatsu și meditația – practici esențiale pentru creșterea rezistenței la stres

Pentru persoanele orientate către un stil de viață activ, masajul japonez și meditația sunt două obiceiuri utile care pot fi integrate cu succes în rutina de recuperare post antrenamente. 

  • Eliminarea stresului muscular

Masajul susține relaxarea țesuturilor solicitate facilitând eliminarea toxinelor, reducând acidul lactic și susținând o mai bună circulație limfatică și sanguină. Astfel este îmbunătățită oxigenarea și alimentarea mușchilor cu nutrienți și oxigen, ceea ce sporește flexibilitatea și scade riscul de accidentări. De asemenea, prin relaxarea mușchilor tensionați, masajul contribuie la o mișcare mai fluidă, optimizând coordonarea.

  • Favorizarea capacității de concentrare

Masajul și meditația nu doar că echilibrează nivelul hormonului de stres, dar îi și ajută pe sportivi să-și mențină focusul, să gestioneze distragerile și să rămână concentrați pe obiectivele lor. De asemenea, tehnicile de meditație pot fi deosebit de utile în gestionarea stresului asociat competițiilor, promovând o stare mentală calmă, crucială pentru atingerea rezultatelor scontate.

  • Dezvoltarea rezilienței emoționale

Prin meditație, persoanele care practică un stil de viață activ pot dezvolta un răspuns psihologic mai bun în condiții de stres, ajutând atât la menținerea motivației, cât și la o recuperare mentală mai eficientă după antrenamente și competiții.

Așadar, integrând aceste practici în programul obișnuit, sportivii pot experimenta beneficiile asociate unei stări fizice și emoționale echilibrate.

wap